EXPEDICE ABÚSÍR  - podzim 2002

foto: Petra Vlčková

Začátkem září začala pro Vladimíra Brůnu v pořadí již třetí etapa prací v Abúsíru. Letošní podzim (i když mluvit o podzimu, zde v Egyptě je poněkud předčasné, teploty zde šplhají vysoko přes 30 stupňů Celsia) se sestává z tří pobytových termínů. Ten první, byl čtrnáctidenní a hlavním cílem bylo kompletní geodetické zaměření pyramidového pole v severní části Abúsíru. Prof. Verner a Dr. Krejčí provedli první fázi  výzkumu jedné z pyramid a nedílnou součástí je i geodetická dokumentace před, v průběhu a na konci výzkumu. Vedle toho byla podrobně geodeticky  zaměřena i nedokončená pyramida Raneferefa (Neferefre) - obrázek vpravo dole.

Egyptský zeměměřič

Druhá etapa, která skončila 30.11. a byla nejdelší (6 týdnů), práce probíhaly na celém území Abúsíru. Pokračovala  identifikace a zaměření archeologických objektů, prostorové měření nad i pod zemí a v neposlední řadě proběhly i geodetické práce při geofyzikálním výzkumu s dr. Křivánkem z Archeologického ústavu ČAV Praha. Získali jsme satelitní snímky ze systému Quick Bird, které mají vysokou rozlišovací schopnost (od O.64 m a´pixel). Připravujeme jejich základní analýzy a publikace - ukázka pyramidového pole v Abúsíru. Pyramid Raneferef - Neferefre
I poslední část expedice byla ukončena. Pomocí satelitního přijímače GPS GeoExplorer 3c byly zaměřeny vybrané oblasti Abúsíru, Sakkáry a Dhášúru. Dále proběhlo měření v západních oázách - Kharga, Dakhla, Farafra a Baharíya. Získaná data budou použita pro georeferenci satelitních snímků a pro další kartografické úlohy. 
GPS GeoExplorer 3c

top